Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Čo potrebujete vedieť o živote s oslabeným imunitným systémom počas pandémie COVID-19

Dátum: 12.04.2020
Autor: info@imunodeficit.sk
Čo potrebujete vedieť o živote s oslabeným imunitným systémom počas pandémie COVID-19

Ako sa vírus ďalej šíri, ľudia s imunokompromitovanými alebo imunosupresívnymi systémami budú musieť prijať niekoľko ďalších opatrení.

 

Keďže sa vírus s názvom SARS-CoV-2 šíri do ďalších krajín, odborníci v oblasti zdravotníctva vydávajú nové stratégie na potlačenie choroby, ktorú spôsobuje COVID-19. Pre mladých, zdravých ľudí vyzerajú tieto opatrenia veľmi podobne ako pri každodenných preventívnych činnostiach, ktoré pomáhajú bojovať proti šíreniu chorôb dýchacích ciest, ako napríklad vyhýbanie sa kontaktu s vašou tvárou, udržiavanie vzdialenosti od chorých a zakrývanie kašľa alebo kýchanie do vreckovky.

U ľudí, ktorých systémy sú imunokompromitované, sa tieto opatrenia mierne líšia. Podľa Centier pre kontrolu a prevenciu chorôb (Centers for Disease Control and Prevention – CDC, vládna agentúra USA) môžu byť starší ľudia a ľudia, ktorí majú podstatné chronické zdravotné stavy – ako sú stavy zhoršujúce imunitu – vystavení riziku vážnejších následkov.

Od pripravenosti až po zdravé tipy vám imunológovia odporúčajú ľuďom chrániť seba alebo blízkeho človeka, ktorý má počas vypuknutia koronavírusu zraniteľný imunitný systém.

Čo to znamená byť imunokompromitovaný?

Výrazy „imunokompromitovaný“, „imunosupresívny“ a „imunodeficiencia“ sa často používajú ako synonymá a všetky sa týkajú zmenenej imunokompetencie, ktorú možno klasifikovať ako primárnu alebo sekundárnu. Primárna imunodeficiencia sa zvyčajne zdedí, čo znamená, že sa s ňou narodí jednotlivec. Keď jednotlivec zažije potláčanie imunitného systému – či už v dôsledku liečby, ako je chemoterapia, alebo choroby – má tento jedinec sekundárnu imunodeficienciu, vysvetľuje Douglas Roberts, MD, pomocný klinický profesor medicíny na University of California v Davis Medical School.

Podľa Dr. Robertsa imunodeficiencia súvisí so zníženou funkciou imunitného systému, čo môže viesť k neschopnosti bojovať s infekciami. Medzi stavy, ktoré k tomu môžu viesť, patria: cukrovka, vírus ľudskej imunodeficiencie (HIV), rakovina, Crohnova choroba, dedičné nedostatky imunitného systému, kosáčikovitá choroba, znížená imunitná obrana (napríklad nízky počet bielych krviniek), potlačenie imunity lieky a podvýživa.

Ako vás môže vaša liečba vystaviť riziku

Riziká pre pacientov so stavmi, ako je zápalová artritída, sú spojené skôr s ich liekmi na potlačenie imunity, a nie s ochorením samotným, vysvetľuje Roberts, ktorý je tiež lekárskym poradcom spoločnosti CreakyJoints združujúcej artritických pacientov.

„To spolu s inými chronickými stavmi ... ako je cukrovka, ktorá sama o sebe predisponuje pacientov k infekciám, prispieva k našim obavám z výskytu a závažnosti infekčných chorôb,“ hovorí.

Roberts radí ľuďom s imunokompromitovanými systémami, aby svojim poskytovateľom zdravotnej starostlivosti pripomenuli, že pri hodnotení infekčných príznakov užívajú lieky na potlačenie imunity.

Závisí to aj od liekov, ktoré užívate, hovorí Mark Ballow, MD, riaditeľ programu školení o alergiách a imunológii na Univerzite v južnej Floride v St. Petersburgu a lekársky poradca nadácie Immune Deficient Foundation.

Pretože nie je veľa informácií o COVID-19 a lekárska komunita nemá ani veľa údajov o novších biologických látkach, napríklad o bežných inhibítoroch TNF používaných na liečbu ulceróznej kolitídy a reuatoidnej artritídy, Dr. Ballow povedal, že je ťažké vedieť, či sú títo jedinci v dôsledku ich liekov viac ohrození.

Mali by ste byť opatrnejší voči koronavírusu ako proti chrípke?

Hlavným problémom chrípky a pravdepodobne nového koronavírusu je to, že imunitný systém oslabený liekmi a tiež bojujúci proti vírusovej infekcii nemusí byť schopný zahnať potenciálne smrteľnú bakteriálnu infekciu, vysvetľuje Roberts.

V skutočnosti je to príčina väčšiny úmrtí na chrípku – nie je to samotný vírus chrípky, ale sekundárna bakteriálna infekcia (často zápal pľúc) spôsobená baktériami Staph alebo Strep, ktorá vedie k úmrtnosti.

Ballow odporúča vyhľadať radu od lekára primárnej starostlivosti, aby ste sa mohli otestovať, pretože včasné rozpoznanie príznakov je pri riešení choroby nevyhnutné.

Existujú určité podmienky, vďaka ktorým ste viac vnímaví?

Z dostupných údajov sú jednotlivci nad 70 rokov a osoby s akoukoľvek pravdepodobnosťou pľúcneho ochorenia vystavené vyššiemu riziku, vysvetľuje Ballow. „Máme oveľa viac pacientov s biologickými chorobami ako IBD (z anglického inflammatory bowel disease – zápalové ochorenia tráviaceho traktu), psoriáza a autoimunitná hemoanémia (ničí krvné bunky), ktoré potláčajú imunitný systém,“ poznamenáva.

Závažné alebo potenciálne život ohrozujúce alebo reumatické choroby, ako je lupus, systémová vaskulitída a závažné formy reumatoidnej artritídy, si môžu vyžadovať silnejšie alebo vyššie dávky liekov, vysvetľuje Roberts.

„Tieto lieky vo väčšej miere potláčajú imunitný systém a vystavujú jednotlivca väčšiemu riziku v dôsledku infekcií,“ hovorí. „Niekedy môžu tieto stavy a lieky sťažiť zisťovanie infekcií, pretože pacienti nemusia vykazovať bežné príznaky infekcií, ako sú vysoké horúčky alebo vysoký počet bielych krviniek.“ Roberts vysvetľuje, že akékoľvek neobvyklé alebo neznáme príznaky u týchto pacientov by sa mali vnímať podozrivo.

Mali by ste sa vyhnúť davom a cestovaniu?

Podľa Ballowa je teraz medzinárodné cestovanie problémom, pretože nemáme vakcínu. Odporúča venovať pozornosť zemepisným oblastiam, v ktorých sa vyskytli potvrdené prípady, vyhnúť sa miestam s vysokou populáciou, ako sú kiná a reštaurácie, a používať praktický, zdravý rozum – zaobchádzať s nimi ako s akýmkoľvek vírusom.

„Zdá sa, že moji pacienti majú obavy z potenciálneho vystavenia sa cestovaniu a možného nakazenia choroby blízkymi kontaktmi a členmi rodiny, najmä s deťmi a vnúčatami,“ hovorí Roberts. Dodal, že sa tiež zaujímajú o bezpečnosť vakcíny proti chrípke, takže im pripomína, že je to pravdepodobne najlepšia ochrana pred chrípkou, ktorú majú k dispozícii.

Ak sa jeho pacienti rozhodnú cestovať, odporúča si múdro zvoliť cieľ svojej cesty a zabezpečiť, aby v cieľovom mieste bol prístup k vysokokvalitnej lekárskej starostlivosti.

Ako môžete posilniť imunitný systém?

Nemáme konkrétny liek, pretože neexistujú špecifické protilátky, vysvetľuje Ballow. Navrhuje, aby si pacienti s oslabenými imunitnými systémami udržiavali svoju náhradnú imunoglobulínovú terapiu. Toto je liečba, ktorá posilní vaše protilátky, keď sú nízke. Toto je v kombinácii s dobrou stravou a cvičením najlepším spôsobom, ako zostať počas vypuknutia zdravý.

 

Autor:  Avery Miles   Odborný recenzent: Justin Laube, MD

Článok bol pôvodne publikovaný na stránke: https://www.everydayhealth.com/infectious-diseases/what-you-need-to-know-about-living-with-a-compromised-immune-system-during-covid-19-outbreak/

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.