Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zvukový záznam s MUDr. Martin Hrubiško, PhD. o COVID 19

SÚBOR
Dátum: 10.05.2020
Autor: info@imunodeficit.sk
Zvukový záznam  s MUDr. Martin Hrubiško, PhD. o COVID 19

Odborné a zrozumiteľné stanovisko k šíreniu pandémie COVID-19

V tomto zvukovom zázname si môžete vypočuť odborné, avšak zrozumiteľné stanovisko k šíreniu pandémie COVID-19, o možnej prevencii a liečbe, rizikových faktoroch s skupinách ľudí, ktoré poskytol mimoriadny profesor MUDr. Martin Hrubiško, PhD., alergiológ - imunológ pôsobiaci na I. alergiologickej ambulancii Onkologického ústavu svätej Alžbety, kde je primárom  Oddelenia klinickej imunológie a alergiológie a zároveň je prezidentom Slovenskej spoločnosti pre alergiológiu a klinickú imunológiu.
 

Ako sa šíri epidémia koronavírusu, ako sa jej brániť, a ako zabezpečiť, aby túto búrku prežili aj najviac ohrození z nás? Kto patrí do tejto skupiny ohrozených? COVID 19 je nákazlivé respiračné ochorenie ktoré spôsobuje vírus SARS-CoV-2.Máme už k dispozícii liek na toto ochorenie? Môžeme aj my sami prispieť k tomu, aby sme sa mu vyhli?

Moje meno je Marián Mitaš a o dnešnej téme sa budeme rozprávať s Doc. Martinom Hrubiškom, alergológom - imunológom , odborníkom v tejto oblasti, ktorý pracuje na I. alergologickej ambulancii Onkologického ústavu sv. Alžbety. Pán Docent, Vítam Vás v dnešnom podcaste.

 

V súčasnosti takmer celý svet sužuje epidémia ochorenia spôsobeného novým koronavírusom zvaným COVID19. Hovorí sa, že okolo 80% nakazených prekoná infekciu s miernym priebehom, len zvyšných 20% má ťažší priebeh, celkovo iba u 5 % postihnutých býva priebeh veľmi závažný. Vieme špecifikovať, kto je najviac ohrozený závažným priebehom?

- Áno, je to skutočne našťastie tak, že iba okolo 5% tých, čo prekonávajú koronavírusovú infekciu má veľmi závažný, potenciálne až život ohrozujúci priebeh. Ukazuje sa, že ide najmä o ľudí starších ako 60-65 rokov; priebeh vedúci žiaľ až k smrti majú najmä pacienti trpiaci na chronické choroby, najmä kardiaci, hypertonici (pacienti s vysokým tlakom), diabetici a pacienti s onkologickou diagnózou. V Európe je nateraz najviac postihnutou krajinou Taliansko a na jeho príbehu vidíme, že najviac zomierajú geriatrickí pacienti, neraz osemdesiatnici a starší.

U väčšiny postihnutých infekcia prebieha mierne, ba dokonca u mnohých bezpríznakovo, čiže nakazení ľudia vôbec nemusia vedieť, že prekonávajú infekciu, V tom je aj zákernosť tejto choroby - najmä nakazení bez príznakov šíria chorobu ďalej. Preto je aj potrebné robiť čo najviac testov, aby sme mali čo najväčšiu záchytnosť aj u týchto ľudí.

 

Vieme prečo je to tak, že zomierajú najmä starší ľudia?

- Na túto otázku odpovie ďalší výskum, ale už teraz vieme, že rozhoduje imunita. Odborníci imunológovia poznajú pojem imunosenescencia. Toto slovo označuje prirodzené ubúdanie jednotlivých imunitných mechanizmov navodené vyšším vekom. Rád by som zdôraznil slovo prirodzené. Za normálnych okolností je naša imunita dostatočne výkonná až do našej smrti, na druhej strane sú však indície, že postupné ubúdanie imunity je jedným z procesov, ktorý náš život ohraničuje, inými slovami najmä imunita má na svedomí, prečo nie sme nesmrteľní... Slabšie fungujúca imunita vo vyššom veku spôsobuje, prečo je jednou z najčastejších príčin úmrtia „na starobu“ zápal pľúc. Aj keď dostaneme srdcový infarkt, mozgovú porážku, či sa nám zhoršuje cukrovka, častou bezprostrednou príčinou smrti je zápal pľúc.

 

A ako to súvisí s koronavírusom?

- Pre tento nový koronavírus, tzv. COVID19, je typické, že napáda predovšetkým dolné dýchacie cesty a má schopnosť spôsobiť zápal pľúc. Dobre fungujúca imunita nás však môže ochrániť, alebo ak aj nie celkom, tak nám pomôže so zápalom v dolných dýchacích cestách vysporiadať sa. U starších ľudí s prirodzeným úbytkom imunity to však nemusí fungovať, ľahko vznikajú komplikácie - napríklad v podobe agresívnej bakteriálnej infekcie, ktorá spolu so zápalom navodeným vírusom vedie ku kritickému ubúdaniu funkčného pľúcneho tkaniva, do tela sa nedostáva kyslík a začneme sa dusiť. V takej chvíli nás môže zachrániť už iba napojenie na ventilátor, čiže dýchací prístroj, ktorý prevezme dýchanie za nás, vháňa do nás kyslík. Niekedy sa podarí pacienta aj v tomto štádiu zachrániť, ale ak má postihnutý aj choré srdce a / alebo cukrovku.

Vypočujte si celý záznam: 

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
podcast-alergia-04-covid-19
Veľkosť: 15 MB Formát: mp3 Dátum: 10.5.2020

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.