Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Plazma centra na Slovensku

Dátum: 24.11.2022
Autor: Matúš Mirga
Plazma centra na Slovensku
Plazma centra : Michalovce, Galanta, Dunajská Streda.

Milí členovia!

V spolupráci so Svetom zdravia a ProCare sa nám podarilo zriadiť odberne miesta krvnej plazmy.

Prvá nemocnica na Slovensku, ktorá vykonáva odber plazmy pomocou separátora je Svet zdravia v Michalovciach. Napriek tomu, že pacientov, ktorí sú odkázaní na lieky z krvnej plazmy je na Slovensku značné množstvo, doteraz u nás neexistovalo žiadne také darcovské centrum, ktoré by plazmu odoberalo aferetickým odberom (plazmaferézou). Plazmaferéza patrí medzi metódy, ktoré slúžia na separáciu, zber, poprípade očistenie časti krvi, pričom zvyšná časť sa vracia do tela pacienta či darcu a získaná časť sa ďalej využíva, alebo je úplne eliminovaná. Odber trvá 45 - 60 minút. 

Od 20.10.2022 je možné darovať plazmu aj v Galante. Nakoľko Slovensko výrazne zaostáva v odbere krvnej plazmy, Galantské odberne miesto s plazmaferézou, ktoré sa nachádza na hematologickom transfúznom oddelení, by mohlo začať naprávať  jeho reputáciu. 

Dňa 10.11.2022 nemocnica Svet zdravia Dunajská Streda ako tretia v sieti nemocníc Svet zdravia rozširuje odbery odbery krvnej plazmy, čím sa chce aktívne podieľať na zvýšení objemu plazmy na výrobu liekov pre pacientov. 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.