Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Nutnosť zavedenia darcovských centier na krvnú plazmu na Slovensku

VIDEO
Dátum: 13.10.2020
Autor: info@imunodeficit.sk
Nutnosť zavedenia darcovských centier na krvnú plazmu na Slovensku

Slovensko nemá dotiahnutú legislatívu centier pre darovanie krvnej plazmy. Tento fakt Slovensko a pacientov s PID môže postaviť do veľmi nepríjemnej situácie ak sa táto situácia nezmení. Ako to vnímaju odborníci?

Prof. MUDr. Miloš Jesenák hovorí o potrebe zriadenia centrier plazmového odberu najmä pre pacientov s poruchami imunity. Ako príklad uvádza aj diagnózu Hereditárny angioedém, na ktorej liečbu sa používajú produkty z krvnej plazmy. Na rozdiel od odborov ako neurológia, hematológia, iné možnosti liečby nie sú, plazma je vyslovene život zachraňujúca.

Doc. MUDr. Peter Čižnár CSc. vysvetľuje, že dopyt po tomto materiáli vzrastá i u iných diagnóz. Darovanie plazmy môže byť ešte jednoduchšie ako darcovstvo samotnej krvi. Úhrady za darcovstvo pomáhajú pokryť náklady na cestovné a čas strávený pri darovaní. Podľa neho by bol dobrý nápad zriadiť plazmaferetické centrá i na verejných priestranstvách ako sú obchodné domy, aby boli návštevníci motivovaný k vykonaniu dobrého skutku.

MUDr. Jaroslava Orosová tvrdí, že Slovensko ako jedna z posledných krajín Európy, nemá dotiahnutú legislatívu ako aj funkčnosť centier pre darovanie krvnej plazmy. Malá časť plazmaferetických derivátov sa získava z množstva krvi odobratej v transfuziologických službách.

Ohľadom ostatných príspevkov vrátane imunoglobínov je naša krajina závislá od zahraničného dovozu. Pri piatich tisícoch pacientov odkázaných na takúto liečbu v intervale od niekoľkých dní a týždňov po celoživotné trvanie je to značne nevýhodné. Taktiež regionálna rozdielnosť vlastností plazmy - všade je iná patogénnosť - pre tunajších pacientov je najvhodnejší materiál zo strednej Európy.

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.